Engelse merken: duurzame mode uit het verenigd koninkrijk

Duurzame mode is meer dan een trend; het is een noodzakelijke stap richting een duurzamere toekomst. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de impact van hun aankopen op het milieu en de samenleving. Engelse merken spelen een belangrijke rol in deze beweging door innovatieve en milieuvriendelijke methoden te gebruiken. Maar wat maakt mode duurzaam, en welke Engelse merken leiden de weg?

Waarom kiezen voor duurzame mode?

De mode-industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Van het water dat nodig is om katoen te verbouwen tot de chemicaliën die worden gebruikt bij het verven van stoffen, de impact is enorm. Bovendien draagt de ‘fast fashion’-cultuur bij aan enorme hoeveelheden afval. Denk maar eens aan alle kleren die worden weggegooid omdat ze niet meer in de mode zijn.

Wat maakt mode duurzaam?

Duurzame mode draait om het minimaliseren van deze negatieve impact. Dit kan door het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen of gerecyclede stoffen, maar ook door ethische productiemethoden. Duurzame merken proberen ook de levensduur van hun producten te verlengen door kwaliteit boven kwantiteit te stellen.

engelse merken

Top 5 duurzame Engelse merken

1.Superdry

Superdry is een bekend Engelse merk dat zich steeds meer inzet voor duurzaamheid. Ze hebben een ambitieus doel gesteld om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door over te schakelen op materialen met een lagere impact en gerecyclede materialen. Tegen 2025 zal 65% van hun gramcenten zijn omgezet in organische, low-impact of gerecyclede materialen, en de helft van hun kleding zal worden geproduceerd in fabrieken die gebruik maken van hernieuwbare elektriciteit.  Bovendien veranderen ze de manier waarop hun producten worden getransporteerd om de CO2-uitstoot te verminderen. Vrachtwagens en luchtvracht worden minder gebruikt en schakelen in plaats daarvan over op binnenvaartvervoer, omdat dit 50% minder CO2 uitstoot. Ten slotte streven ze ernaar een circulaire mode-industrie te creëren, wat betekent dat ze hun kleding een tweede kans op het leven geven.

2.People Tree

People Tree is een pionier in fair trade en duurzame mode. Ze zijn er trots op het eerste internationale modemerk te zijn dat is gecertificeerd door de World Fair Trade Association. Hun fair trade-producenten over de hele wereld zijn hun topprioriteit en elke keer dat u bij hen koopt, investeren ze direct terug in hen. Houd hun affiliateprogramma in de gaten, waar u partner kunt worden en kunt helpen duurzame mode te promoten.

3.Finisterre

Finisterre is een merk dat zich richt op outdoor- en surfkleding. Ze zijn toegewijd aan het maken van producten die niet alleen lang meegaan, maar ook een minimale impact hebben op de planeet. Een manier waarop ze dit doen is door oude kleding opnieuw te gebruiken. Ze zijn een samenwerking aangegaan met Reskinned, een duurzaam merk dat zich richt op het repareren en opruimen van oude kledingstukken voordat ze opnieuw worden verkocht. Samen repareren ze oude kleding van Finsterre en maken ze het klaar voor herverkoop. Een voorbeeld hiervan is hun wetsuits from wetsuits project, waarbij ze van je oude wetsuits nieuwe waterspullen maken. Tot slot richten ze zich op volledige transparantie in hun toeleveringsketen. Ze werken met onafhankelijke fabrikanten die dezelfde passie delen om kwalitatieve en duurzame producten te maken die weinig impact hebben op de planeet. 

4.Thought Clothing

Duurzaamheid is de kernwaarde van Thought Clothing. Hun merk wil van duurzaamheid een plezier voor iedereen maken. Ze geloven dat mode verantwoord kan zijn als je stijl en een goed ontwerp verkiest boven trends. Ze zijn een goed voorbeeld van slow fashion, omdat ze de tijd nemen voor het maken van hun producten en daarbij het concept van duurzaamheid voor het milieu in gedachten houden, en zich inzetten om het beste voor hun werknemers te bereiken. Dit betekent dat ze ethische fabrieken ondersteunen en dat de meerderheid van hun kleding GOTS- en Fairtrade-gecertificeerd is. Tot slot zijn hun collecties voor 96% veganistisch, omdat dierenwelzijn een van hun topprioriteiten is. Om dit te bereiken gebruiken ze meer natuurlijke en duurzame materialen die een grotere impact hebben op de bescherming van het ecosysteem van dieren en minder CO2 produceren.

5.Komodo

Komodo is een van de eerste merken die zich volledig toelegt op duurzame mode. Ze bestaan al sinds 1988! Ze hebben een passie voor het beschermen en koesteren van onze planeet en produceren kleding gemaakt van innovatieve stoffen zoals groene PU-coating en gerecycled PET, afkomstig van plastic flessen. Het merendeel van hun producten is veganistisch en vrij van wreedheid.  Een van hun belangrijkste verantwoordelijkheden is het garanderen van een veilige werkomgeving waar alle werknemers gegarandeerd een eerlijk loon krijgen. Zo zijn ze GOTS-gecertificeerd, maken ze deel uit van de Soil Association en doneren ze aan de Sumatran Orangutan Society, een organisatie die zich richt op het herstel van natuurlijke regenwouden en ecosystemen.

Hoe herken je duurzame mode?

Certificeringen en labels: Een van de beste manieren om duurzame mode te herkennen, is door te kijken naar certificeringen en labels. Zoek naar keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Fair Trade en OEKO-TEX. Deze geven aan dat de producten voldoen aan strikte milieuvriendelijke en ethische normen.

Materialen en stoffen: Duurzame mode gebruikt vaak materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Denk aan biologisch katoen, bamboe, hennep en gerecyclede stoffen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook beter voor de huid.

Productiemethoden: De productiemethoden spelen ook een grote rol in de duurzaamheid van mode. Duurzame merken zorgen voor ethische arbeidsomstandigheden, gebruiken minder water en energie, en vermijden schadelijke chemicaliën.

Voordelen van het kopen bij duurzame merken

  • Milieuvriendelijkheid: Door te kiezen voor duurzame mode, help je de ecologische voetafdruk van de mode-industrie te verkleinen. Duurzame materialen en productiemethoden verminderen de impact op het milieu aanzienlijk.
  • Ethische arbeidsomstandigheden:Duurzame merken hechten veel waarde aan eerlijke arbeidsomstandigheden. Dit betekent dat de mensen die de kleding maken, een eerlijk loon krijgen en werken in veilige en humane omstandigheden.
  • Unieke en tijdloze stijl: Duurzame mode kenmerkt zich vaak door een unieke en tijdloze stijl. In plaats van snelle trends te volgen, richten duurzame merken zich op kwaliteit en klassiek design dat jarenlang meegaat.

Waar vind je deze merken?

Online shops: Veel duurzame Britse merken zijn online te vinden. Websites zoals Shop Like You Give A Damn, Otrium en de webshops van de merken. Zo kun je makkelijk verantwoorde keuzes maken vanachter je computer.

Fysieke winkels in het VK: Helaas, als u graag in een fysieke winkel winkelt, anders dan SuperDry, hebben de meeste van deze merken geen fysieke winkel hier in Nederland. Echter, de meeste van hun websites laten u uw regio veranderen naar Nederland en hier bezorgen.

In het kort

Duurzame mode is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor de mensen die de kleding maken en dragen. Door te kiezen voor merken zoals Superdry, People Tree, Finisterre, Thought Clothing en Komodo, maak je een bewuste keuze voor een betere toekomst. Deze merken laten zien dat stijl en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.