Kombucha maken: Welke theesoorten leveren de beste smaak?

Kombucha wordt al vele eeuwen gedronken. Wat oorspronkelijk begon in Oost-Azië, heeft met name laatste jaren wereldwijd aan populariteit gewonnen. En dat is niet voor niets; het is verfrissend en licht bruisend, geprezen om zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak die het biedt. Kombucha ontstaat door de fermentatie van gezoete thee en een SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist). Zo krijgt kombucha zijn kenmerkende smaak: een mix van zuur, zoet en soms een licht fruitige afdronk. Het resultaat? Een dorstlessend drankje dat ook nog eens je darmen blij maakt dankzij de probiotica! Nu is het zo dat de smaak van kombucha grotendeels wordt bepaald door de thee die je gebruikt. Maar welke thee zorgt voor de beste smaak? Dat zoeken we hier uit. 

Zwarte thee

Is het een diepe, robuuste kombucha met een stevige afdronk die je zoekt? Dan wil je zwarte thee kopen. Zwarte thee bevat namelijk veel tannines en voedingsstoffen voor optimale stimulatie van de fermentatie, goed voor een snelle, krachtige gisting.

Zwarte thee heeft van nature die sterke, volle smaak die zich goed leent voor kombucha. Bovendien valt op dat de tannines tijdens de fermentatie hun grip behouden, wat een uitgesproken karakter met een vleugje zuur geeft.

Perfect dus voor een krachtige kombucha houdt die moeiteloos standhoudt in combinatie met fruitige of opvallende kruiden en specerijen. Denk aan bessen, gember, kaneel, een snufje kardemom of een vleugje munt! 

Groene thee

Licht, fris en bomvol antioxidanten. Groene thee is uitermate geschikt als je liever een lichtere en frissere kombucha wilt. Deze thee geeft een zachtere, delicate smaak die heel lekker gaat met de verfrissende, sprankelende aard van kombucha. Bovendien zit groene thee boordevol antioxidanten. Een gezonde keuze dus, ideaal voor een zomerse dag. 

Oolong thee

Als je een smaakvolle balans wilt en niet kan kiezen tussen zwart of groen, dan kies je voor Oolong. Oolong levert een unieke kombucha op die zowel aards als licht bloemig kan zijn. Het is half-gefermenteerd, wat resulteert in een mooie balans tussen de robuustheid van zwarte thee en de frisheid van groene thee. Voor een rijke, complexe smaak aan je kombucha zonder te zwaar of te licht te zijn. 

Witte thee

Voor de echte fijnproevers zou witte thee op het boodschappenlijstje moeten staan. Witte thee is minimaal bewerkt en heeft daardoor een zachte, bloemige smaak. De fermentatie van witte thee gaat wat langzamer, maar het resultaat is een bijzonder subtiele en verfijnde kombucha die perfect past bij liefhebbers van een mildere drank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *